«Η Κυβέρνηση δεν προωθεί ένα νομοσχέδιο για μη κρατικά πανεπιστήμια. Η Κυβέρνηση προωθεί ένα νομοσχέδιο για να δώσει αντισυνταγματικά ακαδημαϊκή αναγνώριση στα κολλέγια που υποστήριξε τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια και για να υποβαθμίσει περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο. Βρισκόμαστε σε μια πολύ άσχημη χρονική στιγμή στη χώρα μας, όπου η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μια εξόφθαλμη παραβίαση του Συντάγματος. Το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι τα Πανεπιστήμια της χώρας μας μπορεί να είναι μόνο δημόσια, οι καθηγητές σε αυτά είναι μόνο δημόσιοι λειτουργοί και αυτό γιατί η Παιδεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Η Κυβέρνηση και ο κ.Μητσοτάκης εδώ και πολλά χρόνια ισχυρίζονται ότι πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 16 για να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τώρα που δεν έχει αλλάξει το άρθρο 16 διερωτώμαι πώς θα το καταφέρουν αυτό;», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Πρόσθεσε δε σχολιάζοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης πως «Παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων υπάρχουν στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, με τη μορφή των κολλεγίων, με επαγγελματικά δικαιώματα αλλά χωρίς ακαδημαϊκή αναγνώριση. Επί και συνεργασίες ξένων πανεπιστημίων πολύ σοβαρές με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια γίνονται εφόσον υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. Και τα δύο επιχειρήματα λοιπόν είναι δικαιολογίες. Η Κυβέρνηση δεν θέλει να αναβαθμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια. Δυστυχώς η χώρα μας έχει τους χαμηλότερους συντελεστές διδασκόντων προς φοιτητές και χρηματοδότησης στην Ευρώπη στα πανεπιστήμια. Βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης. Σύμφωνα με πρόσφατο υπολογισμό έχουν μειωθεί κατά 70% οι χρηματοδοτήσεις Πανεπιστημίων, μάλιστα το ίδιο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανακοίνωσε ότι δουλεύει με 60% λιγότερους πόρους. Άρα δεν μιλάμε για μια παρέμβαση της Κυβέρνησης για να βοηθήσουμε την Παιδεία και τα παιδιά μας. Και μάλιστα ο κ.Πιερρακάκης προχωρά στη ρύθμιση, υπό το πρίσμα του εκσυγχρονισμού, για να βοηθήσει αυτούς που έχουν τα κολλέγια. Κάνει μια παρέμβαση για να κερδοσκοπούν κάποιοι στην Παιδεία».
Ερωτηθείς για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε «Οι εντάσεις στην κοινωνία δεν δημιουργούνται επειδή κάποιος κινητοποιείται για να ζήσει. Δηλαδή, τις εντάσεις δεν τις δημιουργούν οι φοιτητές που προστατεύουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Τις εντάσεις της δημιουργεί η Κυβέρνηση που θίγει το Πανεπιστήμιο. Τις εντάσεις δεν τις προκαλούν οι αγρότες, οι οποίοι ζητούν φθηνότερο ρεύμα και φθηνότερα καύσιμα. Τις εντάσεις προκάλεσε ο κ.Μητσοτάκης, που επέτρεψε να υπάρχουν υπερκέρδη στο ρεύμα και στα καύσιμα. Και επειδή λέει η κυβέρνηση ότι θα ξύσει τον «πάτο του βαρελιού», θεωρώ ότι τον ξύσανε τα προηγούμενα χρόνια για να βγάλουν κάποιοι υπερκέρδη. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δηλαδή ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι τα κέρδη των δύο διυλιστηρίων της χώρας για το 2022 που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα υπερκέρδη, δηλαδή τα άδικα κέρδη εξ αυτών, με βάση τους κανονισμούς της Κομισιόν, είναι 2,6 δις ευρώ! Αυτός είναι ο πάτος του βαρελιού που ξύθηκε από τον κ.Μητσοτάκη για να βγάλουν λεφτά λίγοι. Το κριτήριο φαίνεται στο ερώτημα για ποιον ξύνεις τον πάτο του βαρελιού. Ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει ξύσει τον πάτο του βαρελιού για τους αγρότες, όπως και για τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς. Για κάποιους λίγους που έχουν συμφέροντα και τον καθοδηγούν ή τους υποστηρίζει έχει ξύσει τον πάτο του βαρελιού.”
“Η λύση είναι μία: Να περιορίσει τα κέρδη των εταιρειών ρεύματος και τα κέρδη των διυλιστηρίων και των εταιριών που εμπορεύονται τα λιπάσματα. Αυτό θέλουν οι αγρότες για να έχουν χαμηλές τιμές και κατ’ επέκταση να έχουν χαμηλές τιμές και στο ράφι οι καταναλωτές.”
Ως προς τις μορφές των κινητοποιήσεων σχολίασε : “Η κάθε κοινωνική τάξη βρίσκει τρόπο να διεκδικήσει. Είμαι υπέρ της διεκδίκησης των αιτημάτων των πολιτών, δεν είμαι υπέρ της τακτοποίησης των ημετέρων. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Αν η Κυβέρνηση δεν ακούει κάπως πρέπει να ακούσει. Προφανώς πρέπει να υπάρχει ένας δημοκρατικός τρόπος στην εξέλιξη των αγώνων αλλά δεν μπορούμε να πούμε στους πολίτες να καθίσουν στο σπίτι τους και να ζήσουν τη φτώχια τους. Ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία. Γιατί και η Δημοκρατία στη χώρα μας με κινητοποιήσεις κατακτήθηκε».
«Ένα μεγάλο πρόβλημα στην ακρίβεια είναι τα υπερκέρδη, η αισχροκέρδεια»
Αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη ακρίβεια και την καμπάνια για την ακρίβεια ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε «Η ανάλυση που έχουμε κάνει δείχνει ότι ένα μεγάλο πρόβλημα στην ακρίβεια είναι τα υπερκέρδη, η αισχροκέρδεια δηλαδή στην αγορά. Τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν μεγάλο ποσοστό, πολλές φορές και πάνω από 50%, στον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει μια δραστική παρέμβαση στα κέρδη των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα στο ρεύμα προτείνουμε δύο μέτρα. Το ένα είναι ο ανώτατος συντελεστής κέρδους στο 5%. Αυτό σημαίνει ότι στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, αυτό που λέγεται και προημερήσια, δεν θα επιτρέπεται να γίνεται συναλλαγή που να κερδίζει ο παραγωγός πάνω από 5% από το κόστος παραγωγής. Αυτό είναι ένα παράδειγμα που αντιστοιχεί και στα διυλιστήρια, όπου εκεί είχαμε το περιθώριο διύλισης, δηλαδή το κέρδος ανά βαρέλι, να τριπλασιάζεται και να τετραπλασιάζεται το 2022. Εδώ θα μπορούσε να υπάρχει αντίστοιχος περιορισμός. Όταν έχεις τη ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια που είναι δύο πυλώνες της ενεργειακής αγοράς, η Κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει με δύο τρόπους: Ο ένας είναι να μην κερδοσκοπούν τα ίδια τα εταιρικά σχήματα, γιατί η Κυβέρνηση ως μέτοχος κερδοσκοπεί εις βάρος των καταναλωτών και ο δεύτερος να ελέγχει την αγορά και άρα τον συντελεστή κέρδους. Άρα εκτός από τους μηχανισμούς ελέγχου θα μπορούσαμε να έχουμε παρέμβαση στα κέρδη. Το Σύνθημα της καμπάνιας μας είναι: Μείωση κερδών για να έχουμε περισσότερα τρόφιμα στο καλάθι μας και περιορισμός των κερδών των λίγων για να μπορέσουν να έχουν καλύτερες τιμές προϊόντων οι πολλοί».
Κληθείς να σχολιάσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο και τη διαφοροποίηση 52 βουλευτών της ΝΔ ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να περάσει μόνη της αυτό το νομοσχέδιο. Είχε 52 βουλευτές που αντιτάχθηκαν στον κ. Μητσοτάκη. Το νομοσχέδιο είχε χαρακτηριστικά μεταρρύθμισης, αντιστοιχούσε σε αυτό που λέμε συνταγματικές επιταγές, κράτος δικαίου, ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά αρνήθηκαν να το υπερψηφίσουν 52 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ αυτών και τέσσερις Υπουργοί και υφυπουργοί. Είναι τεράστιο το πολιτικό πρόβλημα που έχει σήμερα ο κ.Μητσοτάκης. Οι βουλευτές της ΝΔ αντιτάχθηκαν σε κάτι που είναι συνταγματικά υποχρεωτικό, άρα αντιτάχθηκαν στον κανόνα της ισότητας. Ακούσαμε από τον κ.Σαμαρά μία ακροδεξιά ρητορική. Το ερώτημα είναι γιατί ο κ.Μητσοτάκης κρατάει μέσα στο κόμμα του τέτοιες ακραίες φωνές που αντιτάσσονται, σύμφωνα και με τα όσα είπε και ο κ.Σκέρτσος, στις καταστατικές αρχές του Συντάγματος; Πως ένα κόμμα έχει μία μεγάλη ακροδεξιά συνιστώσα που να εκφράζεται πλέον και στο υπουργικό συμβούλιο και να νομιμοποιείται να μην ψηφίζει νομοσχέδια;» κατέληξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.